NEDEN KİLO ALIYORUZ?
- Şehirde yaşamın zorluğu ve iş yaşamının stresi hareketli yaşamı engelleyerek kişiyi daha durağan bir yaşama iter ve bu da şişmanlığı oluşturur.
- Hareketsiz yaşama bağlı olarak, alınan ve harcanan enerji bir terazinin iki kefesi olarak düşünüldüğünde alınan enejinin harcanandan çok olması dengenin bozulmasını sağlar ve bu fazla enerji vücutta yağa dönüştürülerek şişmanlığı oluşturur.
- Enerjisi yüksek olan cips, çikolata, bisküvi, hamburger, kuruyemiş gibi atıştırmalardan öğünlerin oluşturulması şişmanlığa neden olur. Gün içerisinde çok yoğun çalışması temposu içinde bazen yemek yemeye fırsat bulamayıp atıştırarak öğünleri geçiştirebiliyoruz ve bunu genellikle yüksek kalorili, az posalı besinlerle yapıyoruz. Çoğu zaman da akşam yemeğinden önce ve sonra yüksek kalorili yiyeceklerle sürekli atıştırıyoruz bu da kilo almamızı sağlıyor.
- Doygunluk hissinin sağlanmasında önemli rolü olan ve düşük enerji içeren lifli besinlerin yeterince tüketilmemesi, kişileri tokluk hissini duymak için yüksek enerjili besinlere yönlendirir ve şişmanlığa yol açar.
- Kısa zamanda tüketildikleri için bize zaman kazandıran fakat şişmanlatan fastfood’ların fazla tüketilmesi şişmanlığa neden olur.
- Hızlı yemek yeme, yemek yerken televizyon seyretme, kitap okuma gibi durumlarda, abur cubur atıştırırken kişi doyduğunu hissedemez ve aşırı yemek yer. Bu da şişmanlığın bir diğer nedenidir.
- Bazı kişiler heyecan, sıkıntı ve endişelerini gidermek için bazen de mutlu olduklarında farkında olmadan sürekli birşeyler yerler. Bu atıştırmalar yüksek enerji besinler olduğunda şişmanlık ortaya çıkar.
- Yanlış beslenme alışkanlığına sahip ailenin çocuğuna aşıladığı bu alışkanlık çocuğu gelecekte şişman olmaya iter.
- Belkide yeterince kendimize zaman ayıramadığımız ve kendimizi önemsemediğimiz için kilo alırız.