Dengeli ve yeterli beslenmede yaş, cinsiyet, günlük aktivite ve bazı özel durumlardaki (hamilelik, süt verme dönemi) bireylerin enerji ihtiyaçları; protein karbonhidrat, vitamin, mineral gibi besin öğeleri gereksinimleri farklıdır. Besinlerin içerdiği besin öğelerinin türleri ve miktarları farklıdır. Dengeli beslenme deyince her gruptan belli oranlarda gıda içeren diyet akla gelmelidir.
Emzirme dönemi de, tıpkı gebelik döneminde olduğu gibi annenin yeterli ve dengeli beslenmesi gereken bir dönemdir. Bu dönemde annenin yeterli ve kaliteli sütünün olabilmesi için yeterince sıvı alması ve enerji, karbonhidrat, protein, yağ, vitamin ve mineral dengesi iyi kurulmuş bir beslenme programını takip etmesi gerekmektedir.
Bütün bu gereksinimlerin sadece iki öğünden oluşan bir beslenmeyle sağlanması çok sağlıklı ve mümkün olmayacağından süt veren annelerin oruç tutmaları önerilmemektedir. Günlük ortalama sıvı gereksinimi 2.5-3lt olan annenin bunu iftarla sahur arasındaki dönemde alması çok mümkün olamayacağı gibi, gün içerisinde sıvı almaması da süt miktarında azalmaya sebep olabilir.
Yetersiz süt salınımı da annenin sütünün kısa sürede bitmesine ve bebeğin anne sütü gibi değerli bir besinden yeterli süre yararlanamaması anlamına gelicektir böyle bebek yetersiz ve sağlıksız beslemesine neden olacaktır.
Ayrıca dengesiz enerji dağılımı sebebiyle annede aşırı kilo alımı da sözkonusu olabilir. Süt veren annelerin hem kendi gereksinimlerini tamamlamaları hemde bebeklerine yeterli ve gerekli nitelikteki sütü sağlamaları adına önerilen 6 -7 öğünlük beslenme 3 veya 4 ögüne inecek ,yemek yenilen öğün zamanlarıda genellikle günün geç saatlerine denk geldiği için hareketin kısıtlı ,metabolizmanın yavaşladığı zaman diliminde harcanamayan besinler yağ olarak depolanacaktır.